A „Nő Létünkre” nyilvános programsorozat keretében:

 Az injekciós droghasználó nőkről, az AIDS elleni küzdelem Világnapján

 (Világnapi mottó: „Élek a jogaimmal. Tiszteletben tartom mások jogait.”)

 

   Sajtóanyag

 Női droghasználókról szóló előadásokkal, beszélgetésekkel és playback színházi- improvizációs játékokkal várják az érdeklődőket a Kék Pont Alapítvány és a Józan Babák Klub közös rendezvényén, december elsején, szerdán este 6-tól, a budapesti Tűzraktérben. Az AIDS elleni küzdelem világnapján megrendezésre kerülő programmal a szervezők szeretnék ráirányítani a figyelmet az egyik legveszélyeztetettebb droghasználói kör, a női szerfogyasztók helyzetére, a civil szervezetek által működtetett női programok tapasztalatain keresztül. A civilek bíznak benne, hogy a női klienseknek szóló egészségügyi –és szociális civil szolgáltatásokban felmerülő szükségletek egyben szakmai ajánlásokként is szolgálhatnak a jelenlegi kormányzat által meghirdetett prevenció-központú és családbarát drogpolitikai irányvonalakhoz.

A Kék Pont Alapítvány idén márciusban indította el Nő Létünkre címmel, a mostanihoz hasonló nyilvános programsorozatát, amelynek keretében ismeretterjesztő előadásokon és beszélgetéseken keresztül mutatják be a speciálisan nőket érintő szenvedélybetegségeket. Ambulanciáikon kérésre női segítők fogadják a klienseket, női csoportokat indítanak speciális tematikákkal.  Józsefvárosi ártalomcsökkentő tűcsere-programjukban (2076 regisztrált kliens, 30%-uk nő), kéthetente hétfőn, a nemzetközi Ladies Night programok mintájára, védett környezetben, „Csere Csak Csajoknak” címmel csak nőket várnak, csak női szakemberek bevonásával. A programot alkalmanként 10-15, jellemzően halmozottan hátrányos helyzetű nő látogatja. A legnépszerűbb szolgáltatások közé tartoznak a szexuális - és jogi tanácsadás, és leggyakoribbak azok  a személyes beszélgetések, amelyekben a nők az őket érintő bántalmazásokról, párkapcsolati problémákról mesélnek a női segítőknek. A Kék Pont tapasztalata szerint a veszélyeztetett nők korai elérésében, a felvilágosításban és az ártalomcsökkentésben a legnagyobb nehézséget az illegalitásban élő nők láthatatlansága, vagy éppen az ellátórendszeren belüli szakmai kapcsolattartás, az egészségügyi-szociális háló tagjainak véletlenszerű együttműködése jelenti. Ezt a tapasztalatot osztja a területen 2006 óta intenzíven működő Józan Babák Klub is, a droghasználó szülők önsegítő csoportja, amely felismerve a hivatalos ellátórendszer hiányosságait, tavaly ősz óta egy háromlépcsős modellt alkalmazva, első lépcsőben alternatív terhesgondozást kínál, majd igény szerinti anonim szakmai tanácsadásokat és végül, harmadik lépésként, önsegítő vagy hivatásos segítő bevonását ajánlja, biztonságos hidat kínálva ezzel az ún. normál terhesgondozás szereplőihez is, a védőnőkhöz, háziorvosokhoz, szülészorvosokhoz.

Mind a Kék Pont, mind a Józan Babák klub saját tapasztalatait alátámasztó eredményt mutatott az a 2009 őszén született kutatás (Kaló-Rácz, MTA Pszichológiai Kutatóintézet), amelyben droghasználó várandós nőket és szakembereket egyaránt megkérdeztek.

A vizsgálat többek között kimutatta, hogy a droghasználók körében sokszor jellemző titokban tartott terhesség alatt megnövekszik az érzelmi ambivalencia (distressz), amelyet nem tud megbeszélni senkivel egy biztonságos helyen, ahol információkat kaphatna az egészségügyi ellátásról és terhesgondozásról. Az intervenciót tovább komplikálják a – gyakran egymással is ellentmondásban lévő – szociális,családi, morális, gazdasági ügyek. Az anyaság növelte a nők felelősségvállalását, ugyanakkor megmaradt a nagyfokú bizonytalanság. A megkérdezett nők leginkább attól féltek, hogy a droghasználat következtében elvesztik a gyermeküket, hogy az ellátórendszerben lenézik őket, esetleg feljelentik őket a rendőrségnél. A „rossz anya”megbélyegzése személyes, szociális zavarokhoz vezetett, gyakran szociális izolációhoz, amely visszavezetett a szerhasznált eredeti funkcióihoz. Az ellátórendszer képviselői körében is jellemző volt az ambivalencia. Általában jellemző, hogy az intézmény sem segít a nők bizonytalanságának feloldásában, ugyanis nincs protokoll, amire támaszkodhatnának a döntéshozatal során, nincsenek szakemberek, akikhez fordulhatnának. A pozitív attitűd és a segítségnyújtás fókusza elsősorban a gyermekre vonatkozik. (Lásd 2010-es magyarországi éves jelentés az EMCDDA felé, Nemzeti Drog Fókuszpont)

 

A Kék Pont Alapítvány és a Józan Babák Klub, mint a prevenció, az ártalomcsökkentés és a kezelés területén egyaránt tapasztalatokat szerzett szervezetek, bíznak benne, hogy a jelenlegi drogpolitikai vezetés, az érvényben lévő Nemzeti Stratégia szellemében most íródó és várhatóan decemberben elfogadásra  kerülő jövő évi akcióterv előkészítése során, kiemelt helyen kezeli a különösen veszélyeztetett, droghasználói nők elérését, és az egészségügyi-szociális  ellátórendszer ez irányú fejlesztését.

 

További információk: Barna Erika kommunikációs igazgató, Kék Pont Alapítvány

                               06-70/607-50-40

 

                               Mándi Bettina – Józan Babák Klub

                               Tel. 70/389-28-18