A kétnapos (január 19-20.) békéscsabai akcióval elindult a Magyar Telekom által támogatott EgészségIskola II. lépés program keretében született Miénk a vidék projektünk. Programunk központi értékei továbbra is a tudatosság,mértékletesség és hasznosság, amelyek együttese segíti a környező világhoz való alkalmazkodásunkat. Az extremitás határát súroló hajnali leutazásunkat (indulás 4.30-kor volt) masszív köd nehezítette, de így is sikerült tartanunk a nyolc órai érkezést és a kilenc órai kezdést. A helyszín a helyi Ifjúsági Ház volt, ahol a szervezők, Anita, Márti és Regina már vártak minket. Példaértékű szervezésüknek és a ház olajozott működésének köszönhetően 30 perc alatt sikerült felépíteni az eiskola négy helyszínét.

A diákok az alábbi iskolákból érkeztek:

- Kós Károly Tagiskola
- Trefort Ágoston Tagiskola
- Kemény Gábor Szakközépiskola
- Zwack József Tagiskola

Az alábbi modulokat tartottuk meg:

1. nap:

  •         Vásárlók hada: Terítékre kerültek a száz éve tartó fogyasztói álom ikonszerű képződményei, a vásárlás templomai és a divathullámok pápái. Tudatosság a vásárlásban.
  •        Menekülő ember: Befogadó és kirekesztő nemzetek, öregedő és fiatalodó társadalmak, napégette földek és víz áztatta otthonok. Menekültek Európa útjain.
  •        Pénzen vett világ: A pénz szerepe a modern társadalmak létrejöttében.
  •        Veszélyes elemek: A modul célja az volt, hogy bemutassuk a jelenlegi büntetés végrehajtási rendszert és rámutassunk, az alapvető problémákra,hogy beindítsunk egyfajta kollektív gondolkodást egy alternatív büntetés létrehozására, ami hatékonyabban működik, mint a jelenlegi, jól láthatóan hatástalan rendszer.

2. nap:

  •          Veszélyes elemek: ua.
  •           Nemiségem története: A saját nemi önkép története a civilizációs folyamat sodrásában, avagy az emberi kapcsolatok egy személyre eső része. A szex vajon ingyen van?
  •          Tulajdon tudatom: A tudatmódosító anyagok és cselekvések szerepe a hétköznapok valóságában. A fogyasztói típusú társadalom legkeresettebb drogjainak és függőségeinek feltáró jellegű vizsgálata.
  •         Celeb telep: Médiatudatos, médiagén, de elsősorban médiakritikus szemlélet elősegítése.  Tömegmédia, az individuális médiumok és a lokális, önprezentációs felületek.

Mindkét napon hatvan fiatal vett részt a programban, a 14 és 17 év közötti korosztályból. A közösen kiválasztott modulokban a diákok ügyesen dolgoztak. Különösen annak örültek, hogy a témák a hétköznapjaik fontos részét képezték és egyenrangú kommunikáció alakult ki közöttünk. A második nap különösen jól sikerült, ami talán az előző esti Árpád Gyógyfürdőben tett látogatásunknak és kellemes belvárosi szállásunknak is volt köszönhető. A kiemelkedően jó hangulatú tanévzárón Barna Anita (KEF szervező és iskolaigazgató!) Varró Dániel versével és csabai kolbásszal kedveskedett nekünk, a diákok pedig tapssal és ovációval jutalmazták a munkánkat. A készülő, új egeszsegiskola.hu oldalhoz email címeket gyűjtöttünk, vélhetően sokan keresik majd fel az oldalt egy-egy eiskola után. Az eseményt spontán önkéntes munka keretein belül Szasza, az egyik résztvevő diák örökítette meg. A ház nagytermében tartott tanévnyitón részt vett a helyi tévé is, készítettek interjút, majd a délután folyamán stúdióbeszélgetésre is sor került a programmal kapcsolatban. Megjelenésünkről a Békéscsabai Hírlap és a sokak által olvasott helyi diák újság is tudósított. A tanárok számára Egészséges Tanárit tartottunk, kiemelkedően magas létszámmal (10 fő). A békéscsabai szervezők végtelen kedvessége és segítőkészsége nagyban segítette a program lebonyolítást és mindvégig igen vidám hangulatát. Képek itt láthatók.