A Kék Pont tavaly csatlakozott két bolgár civil szervezet, az Initiative for Health és az IHHII által vezetett információs kampányhoz. A kampány fókuszában az amfetamin használat illetve az amfetamin használat veszélyei állnak. A projektben négy országból vesznek részt civil szervezetek, Bulgáriából, Franciaországból, Macedóniából és Magyarországról. A tavalyi évben kidolgoztunk információs anyagokat azokról a szituációkról, amikben jellemző lehet az amfetamin használat, és létrehoztuk a projekt honlapját is: addicted2life.eu. Itt elérhetőek ezek a leírások, de ezeken kívül olyan információkat is elérhetővé tettünk, amelyek hasznosak lehetnek azoknak, akik többet akarnak tudni az amfetamin használat jellegzetességeiről. Minden partnerországban, így Magyarországon is született egy helyzetkép a drogfogyasztás médiareprezentációjáról, melyet a 2009. november 15. és december 15. között megjelent híradások alapján állítottunk össze, a Kék Pont nézőpontjából értékelve. (az ország-jellemzők és a média-figyelés eredményei a honlapon is fent vannak, itt és itt) Ezúttal is tapasztaltuk, ami a később információs kampány is igyekszik felhívni a figyelmet, hogy a médiában megjelenő szerhasználathoz kapcsolódó hírek, cikkek, riportok sokszor egyoldalúak, kriminalizáló hangvételűek. Ehhez kapcsolódva vettünk részt mi is egy két napos újságíró tréningen, amire a résztvevő négy országból 9-9 fiatal újságírót delegáltunk, Magyarországról a Kék Pont szervezésében:

Illés Márton (szochalo.hu), Iványi Márton (Heti Válasz), Iványi Zsófia (Magyar Narancs), Janecskó Katalin (Origo), Kőműves Anita (Népszabadság), Kovács Anna (MR1), Mráv Noémi (Index), Vajna Tamás (HVG) és Zsolt Melinda (Index) vettek részt a tréningen.
A magyar újságíró csoportot Csák Róbert programkoordinátor, alapítványunk munkatársa vezette.


A képzés nagyon jó hangulatban telt, és a válságnak, valamint a holtszezonnak köszönhetően egy kitűnő szállodában tartották meg a programokat. A két nap során megismertük az amfetamin használat jellegzetességeit a résztvevő országokban, és a tavaly év végén elvégzett média-figyelés eredményeit, és érdekes előadásokat hallgathattunk meg a meghívott előadóktól, Jason Farreltől (new york-i tűcsereprogram alapítója, tanácsadóként segít ártalomcsökkentéssel foglalkozó szervezeteket), Sárosi Pétertől (a TASZ drogpolitikai programvezetője), Zoran Bojarovski-tól (Macedonian Media Institute) és Yana Buhrer-Tavanier-tól (szociális és emberi-jogi témákkal foglalkozó bolgár újságíró). A csoportmunkák és a kávészünetek alatt sok érdekes információt sikerült beszerezni, mint például, hogy Macedóniában a börtönben sokkal egyszerűbb és gyorsabb bekerülni metadon szubsztituciós kezelésbe, mint a "normál" utakon, ezért sok heroin-használó próbál direkt bekerülni a börtönbe - ami jól jelzi, hogy milyen irracionális utakra kényszerítheti a szerhasználókat a környezet. Összességében nagyon produktív két nap volt, és a konferencia-termen kívül a második nap délutánján lehetőségünk volt szófiai házigazdáink jóvoltából külső helyszíneket is meglátogatni: megnéztünk egy drop-in központot és egy szubsztitúciós kezelést nyújtó intézményt valamint - mivel mégis csak újságíróknak szólt a program - a legnagyobb bolgár kereskedelmi rádió (Darik Radio) központját és az első kereskedelmi televízócsatorna, a Nova TV stúdióját.