Az “Addicted2Life” elnevezésű nemzetközi projekt keretében újságíró versenyt hírdetünk.  A versenyben bolgár, francia, macedón és magyar újságírók vehetnek részt. A jelölteknek, illetve az általuk készített anyagoknak a droghasználat szociális és egészségügyi aspektusait kell bemutatniuk, de ezen belül előnyt jelent, ha a szerző az amfetamin-használat sajátosságairól alkot képet. A legjobb anyagokat készítő újságírók, az egyes országokban 1000 Eurós jutalomban részesülnek. A nevezési határidő 2010. szeptember 30., a versenyre 2010. március 1. és szeptember 30. között akár online, akár offline sajtóban, rádióban, televízióban megjelent/megjelenő anyagokkal lehet nevezni. Nevezésre szánt anyagokat a Kék Pont Alapítvány kommunikációs igazgatójának, Barna Erikának kell elküldeni a következő e-mail címre: barna.erika@kekpont.hu. A verseny lezárása után egy nemzetközi zsűri fogja kiválasztani az egyes országok legjobb anyagát a nemzeti zsűrik által benevezett 20 anyag közül. Magyarországon a nemzeti zsűri tagjai: Vajda Éva (TASZ oknyomozói program) és Pálinkás Szűcs Róbert (Origo) újságírók, és Csák Róbert szociológus, a Kék Pont programkoordinátora. A nemzetközi zsűri tiszteletbeli elnöke Oliver Vujovic, a Délkelet-Európai Média Szervezet (SEEMO) főtitkára lesz. A díjat az újságíró verseny résztvevői Szófiában, az Addicted2Life projekt hivatalos zárórendezvényén vehetik át. A versennyel kapcsolatos részletekről, a kiválasztás menetéről, az értékelés szempontjairól bővebben az Addicted2Life honlapján.

 

Az Addicted2Life információs kampány az amfetamin használathoz kapcsolódó kockázatok megelőzését és csökkentését célozza. A kampány az Európai Bizottság Igazságügy, Szabadság és Biztonság Főigazgatósága társfinanszírozásában valósul meg bolgár, francia, macedón szerhasználókkal foglalkozó civil szervezetek részvételével - Magyarországot pedig a Kék Pont képviseli a projektben.

 

A négy ország szervezetei a projekt indulása óta egymással és a témában érdekelt, más intézményekkel együttműködve olyan tájékoztató anyagokat készítenek, amelyek világos és közérthető információt nyújtanak az amfetamin használatról mindazok számára, akik valamilyen módon érintettek a témában (használók, szakemberek és nem szakmabeliek). Az elkészült anyagok a négy résztvevő ország nyelvén elérhetőek az Addicted2Life honlapján is. Idén tavasszal a négy ország újságírói számára képzést szerveztünk a szerhasználattal kapcsolatos jellemző újságírói hibákkal kapcsolatban, amiről itt a blogon is beszámoltunk.

 

A projektet az az ellentmondás hívta életre, hogy miközben az utóbbi években Európa szerte, különösen Kelet-Európában, egyre nagyobb problémát jelent a növekvő mértékű amfetamin használat, addig sem az azzal kapcsolatos információk, sem pedig az arra irányuló intézkedések szintje nem megfelelő. A projekt általános célkitűzéseiről itt lehet bővebben olvasni.