A West Balkánban történteket követően

 számos találgatás jelent meg arról,  hogy milyen okok vezethettek a tragédiához. Az elmúlt napokban  az okokat vélelmező hivatalos nyilatkozatokban és sajtómegjelenésekben egyre markánsabb szerepet kapott a drogfogyasztás motívuma. A Kék Pont Alapítvány rendkívül veszélyesnek tartja azt a tendenciát, amely a felelősség kérdését az ügyben érintett üzemeltető, a szervezők és a szakhatóságok, illetve az érvényben lévő jogszabályok  szerepének vizsgálata és a biztonságos szórakozóhelyek komplex kérdése felől  áthelyezi és leszűkíti az illegális drogfogyasztás okozta  következményekre.

 

A biztonságosabb szórakozóhelyekre vonatkozó ajánlások már a 2000-ben elfogadott Nemzeti Drogstratégiában is szerepeltek, ez idő tájt több kezdeményezés is megjelent a  hazai prevenciós és ártalomcsökkentő szervezetek részéről. A Kék Pont Alapítvány Party Service (PS) nevű ártalomcsökkentő programja  1998 és 2008 között működött. A PS céljai között szerepelt a drogfogyasztással kapcsolatos ártalomcsökkentés, valamint olyan ajánlások képviselete és egy-egy partihelyszínen történő megvalósítása, mint a túlzsúfoltság megelőzése, a szellőzés, a beengedéssel kapcsolatos szabályok, a pultosok és biztonsági szakemberek képzés, és a speciális, megnyugtató időtöltésre alkalmas helyiségek kialakítása (chill-out szobák), illetve a biztonságos hazajutás feltételeinek segítése. A nemzetközi gyakorlat jól példázza, hogy kialakítható a szórakozásnak egy, testi és lelki egészséget szem előtt tartó, biztonságosabb közege. A kérdésben érintett szereplők, azaz a szórakozóhelyek üzemeltetői, partiszervezők és promóterek, a szabályozásért felelős kormányzati szervek, önkormányzatok, rendőrség, tűzoltóság, a területen tevékenykedő civil szervezetek és egészségügyi szolgáltatók összehangolt munkájára van szükség. Ennek mikéntjére léteznek itthon még kevésbé ismert modellek. A külföldön már bevált gyakorlatokban, amelyekkel „személyre szabottan“ valósítható meg a szórakozóhelyek biztonságosabbá tétele, a személyzet képzése és a működés állandó minőségellenőrzése egyaránt  szerepet kap.

Meggyőződésünk, hogy a WB tragédia nyomán kialakult helyzetben és a  bizonságosabb szórakozóhelyek kérdésében az újjáéledő partikultúra sajátosságait jól ismerő szakmai szervezetek és a  külföldi tapasztalatok együtt sok fontos szempontot adhatnak  a józan és körültekintő társadalmi önvizsgálathoz.

A Kék Pont Alapítvány, moralizáló szándék nélkül,  a konkrét tennivalók és hazai javaslatok közös megfogalmazása érdekében „Védett Táncterek“ címmel nyílt szakmai napot rendez. A konferencia időpontjáról és további részleteiről a www.kekpont.hu oldalon folyamatosan tájékoztatjuk az érdeklődőket. További információk: 06-70/607-50-40 Barna Erika kommunikációs igazgató, Kék Pont Alapítvány.