Februán 24-én "Hogyan tovább drogpolitika?" címmel, szakmai fórumra hívta össze a drogszakma képviselőit a négy legnagyobb hazai civil ernyőszervezet, a Magyar Addiktológiai Társaság, a Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetsége, az Ártalomcsökkentők Szervezetének Egyesülete és a Magyar Drogterápiás Intézetek szövetsége.  Óriási civil érdeklődés övezte a szakmai fórumot. Több mint kétszázan érkeztek  a Magyar Telekom Tölösi Konferencia Központjába,  legkülönbözőbb szakterületekről és az ország valamennyi  régiójából, és érzékelhető volt az, hogy a szakmában óriási felhalmozott tapasztalat és igény van a tájékozódásra. Sok kérdésünkre nem kaptunk konkrét választ, de a szervezők szándéka szerint azt segíteni tudta  a találkozó, hogy  a civil szakma képviselői közvetlenül a kormányzati döntéshozók nyilatkozataiból szerezhettek benyomásokat a jelenlegi elképzelések állapotáról és a várható együttműködési lehetőségekről. 

Emlékeztetőül néhány bejelentés:

 

Téglásy Kristóftól, a NEFMI ifjúsági főosztályvezetőjétől elhangzott, hogy a kormány által felkért szakértői munkacsoport javaslataival készülő új drogstratégia első változata, várhatóan április végére nyilvánosságra kerül. Ezt követően várják majd a szakmai hozzászólásokat, kritikákat és ajánlásokat, első körben a területen dolgozó szakmai szervezetektől. Téglásy úr azt is jelezte, hogy szándékuk szerint ez év végére, jövő év elejére kerülhet a parlament elé a széles társadalmi egyeztetéssel megszületett stratégiai dokumentum. A fórumon elhangzott  kormányzati nyilatkozatok szerint, a márciusban esedékes hazai kábítószerügyi pályázatok, a stratégiai vákuum időszakában is  kiírásra kerülnek. Mind Müller Éva nemzeti drogkoordinátor, mind Téglás Kristóf főosztályvezető hangsúlyozták, hogy egyetlen, a jelenlegi stratégiában is szereplő pillérnek, vagy szakterületnek sem kell attól tartania, hogy a jövőben "tiltó listára" kerülne, negligálva lenne. 

Az eseményről három civil szervezet is készített videós beszámolót, a TASZ, a MEJOK és az Északi Támpont Egyesület. A szervezők arra biztatnak Mindenkit, hogy továbbra is tájékozódjon a drogpolitikai aktualitásokról, és ha közvetítésre szánt kérdése, véleménye, javaslata lenne, írja meg  az esemény regisztrációs hogyantovabbdrogpolitika@gmail.com email címére!

 

Az előadások videói megtekinthetők itt.