kékpontok:

• Ferencváros:
1095 Budapest, Gát u. 25. I/8.
Tel/fax: 06/1-215-7833
Nyitva: hétfő-péntek 10-18

• Békásmegyer:
1039 Budapest, Lukács Gy. u. 3.
Tel: 06/1-454-0876
Nyitva: hétfő-péntek 10-18

• Józsefváros:
1089 Budapest, Kálvária tér 5.
Tel: 06/30-609-7009
Nyitva: kedd-szombat 16-20

adószámunk:
18231148-1-43

számlaszámunk:
10300002
20600925
00003285

Friss topikok

A Kék Pont Színháztréningről:

júniusban indultunk. Ez nem egy színitanoda, nem „profi” színészeket képzünk, de rengeteg új élményben lesz részed, ha belevágsz. Tíz – tízekét csoport alatt eljutunk egy előadásig. Csak elég bátornak és kíváncsinak kell lenned, hogy kipróbáld magad új helyzetekben, hasonlóan kíváncsi emberekkel! Sokat fogunk mozogni, lesz szöveges munka, improvizáció. Ez nem mindig felhőtlen szórakozás, hiszen nem könnyű mások előtt megnyilvánulni, szerepelni akár szavakkal, akár mozgásban, de a csoport végére megtapasztalhatod ebben játékosan is sokat lehet fejlődni.

 

 

 

Várunk a csoportunkba:
Ha szeretsz játszani és kísérletezni.
Ha keresed az utakat a kapcsolataidhoz.
Ha mozgásban tudod igazán megélni magad.
Ha szóban nehezen feltehető kérdéseid vannak.
Ha vannak helyzetek mikor nehéz szavakkal kifejezni érzéseidet, gondolataidat.
Ha úgy érzed nehéz közel kerülni másokhoz
Ha szeretnél természetesebben és magabiztosabban működni kapcsolataidban

 

"Véleményünk szerint  a designer drogok - mint a mefedron- naprakész, célzott beavatkozásokat tesznek szükségessé, amelyeknek megbízható információkon kell alapulniuk a különböző intervenciós lehetőségeket tekintve, mint  a hatékony prevenció, ártalomcsökkentés, és kezelési módszerek, amelyek között hatékony offline és online megkereső programoknak is szerepelniük kell - különösen az intravénás mefedron használat esetében." - olvasható  a kutatói összegzésben, a "Magyarországi  intravénás mefedron használat   a tűcsere szolgáltatók tapasztalatai alapján" című kutatásban, amely az Addiktológia c. folyóiratban  jelent meg.

 

A Magyar Telekommal kötött stratégiai partnerségünkből eredő támogatásnak köszönhetően, idén minden nap (júl. 7-10.) este 10-től reggel 5- ig várnak minden érdeklődőt a Kék Pont Party Service munkatársai, a T-Mobil Teraszon. A Party Service a Kék Pont Alapítvány partizók számára létrehozott ártalomcsökkentő programja. Megalakulásunk óta több száz partin jártunk már, célunk mindenhol a partizók egészségének védelme, a partizás biztonságosabbá és a partiélmény teljesebbé tétele.

 

Miben segít Party Service?

 

·         Csökkenti és megelőzi a partidrogok keltette ártalmakat.  

·         Segít, hogy felismerd a veszélyeket körülötted és a problémákat magadban.

·         Para vagy rosszullét esetén segít újra egyenesbe kerülni.

·         Biztonságosabbá teszi a táncolást és a partizást.

·         Teljesebbé teszi a partiélményt.

Hogyan segít a Party Service?

 

·      friss vízhez juttat

·      szőlőcukrot ad, ha zuhan a cukorszinted

·      magnéziummal harcol a görcsök ellen

·      kalciummal védi a csontjaidat

·      tájékoztat és eligazít drogügyekben

·      informál a régi és az új drogokról

·      gumit ad az intim helyzetek biztonságosabbá tételéhez

·      meghallgat ha mondanád

Mit szabad a Party Service területén?

 

·      megpihenni, lazítani

·      feltöltődni, tájékozódni

·      nagyokat beszélgetni

·      ártalmakat csökkenteni


Mit nem szabad a Party Service területén?

 

·      látványosan italozni

·      kábítószerezni (tekerni sem)

·      árulni (legális drogokat sem)

·      dohányozni

 

 

Minden szolgáltatásunk ingyenes és anonim! Ha érdekel a munkánk és elmúltál 18 éves, jelentkezz önkéntesnek és tedd biztonságosabbá mások szórakozását!

Hogy vajon mosolygós önkénteseinknek vagy a Kannabiszpont molinónknak köszönhetően volt így, nem tudni, de nem csak a Volt fesztivál dübörgött teltházzal, a mi sátrunkban sem maradt ülőhely üresen a négy nap alatt! Bár „tekerni” természetesen nem lehetett, hiába volt ez a leggyakoribb nyitókérdések egyike, online önsegítő programunk papír alapú tesztje nagyon népszerű volt az érdeklődők körében.

Infók  a Kék Pont sátrának programjairól itt.


Idén is útra kelünk a Mértékletesség Tere névre keresztelt bázisunkkal, az első állomás a holnap kezdődő soproni Volt fesztivál lesz. Sátrunk a Mértékletesség Éve kampány ismeretterjesztő anyagait mutatja be, vitára hív, párbeszédet kezdeményez a tudatmódosításról, az örömforrások életünkben betöltött szerepéről. Ezen a nyáron külön hangsúlyt kap online önsegítő programunk a KANNABISZPONT  is, amelynek androidos alkalmazása okos telefonodon keresztül könnyen elérhető!. A fesztivál alatt olyan kvízzel várunk, amelynek segítségével, megtudhatod, hogy hányadán álltok, Te meg a fű! A kvíz kitöltői limitált kiadású kannabiszpontos ajándékot kapnak!

További aktivitások, amelyekkel a hozzánk látogatókat várjuk:

 

  • MÉRTÉK TOTÓ - kitöltésével és annak megbeszélésével közelebbről is megismerkedhetsz a mértékletesség erényével és az örömökkel teli élet gyakorlatával.

 

  • bemutatjuk a mertekletes.hu oldalon elérhető TUDATNAPLÓ működését, melynek segítségével megismerheted az örömforrásokhoz való viszonyodat, gyakorolhatod a mértékletességet.

 

  •  a tudatnapló papír alapú változata a MOTYÓ, melyet a rendezvény alatt és a fesztivál vonaton is terítünk.

 

  • a tesztek kitöltésért STENCILEZETT ülőpárnát kapsz ajándékba, melyet önkénteseink segítségével akár magad is elkészíthetsz.

 

Keress minket a Civil Falu mellett, naponta 14 és 20 óra között! Támogatónk a Magyar Telekom.

 

Szeretettel várjuk „ Létünkre…” c. nyilvános programsorozatunk következő, a nyári szünet előtti utolsó eseményén, június 16-án, csütörtökön este 6 órától, a Zacc Cafeban (Budapest, IX. Köztelek utca 4., Ráday saroktól 1 percre)

 

 

 

Program:

 

18 órától: A nyugalom receptjei - ismeretterjesztő előadás a szorongásról és a gyógyszerfüggőségről

 

Mindennapi életünk tele van feszültségekkel Gyakran szorongunk akár szorongásos zavaraink, akár a bennünket ért stresszek miatt. A szorongás legegyszerűbb és leggyorsabb enyhítése  lehet bizonyos nyugtatószerek bevétele. De a nyugtatók hozzászokást is okozhatnak,  függővé lehet válni tőlük. A magyar lányok körében a nyugtatók visszaélésszerű - azaz nem receptre történő - fogyasztásának aránya az európai átlag másfélszerese, de a felnőtt magyar nők körében is a nyugtatók, altatók a legközkedveltebb legális drogok.


előadó: Dr. Bodrogi Andrea pszichiáter- addiktológus, Kék Pont

 

beszélgetőtárs: Kati, érintett gyógyszerfüggő

 

 

 A Kék Pont „ Létünkre…” programsorozata szenvedélybeteg nőknek, szenvedélybetegek női hozzátartozóinak, és azoknak a nőknek szól, akiket érdekelnek a tipikusan nőket érintő zavarok és függőségek megelőzésének lehetőségei.

 

A program  a fővárosi önkormányzat támogatásának köszönhetően ingyenes! 


Csak Itt, Csak Ma, Csak Önöknek! Az "Egészség Ügynökség" virtuális termék-ajánlatainak története  a Confector  Kft-nél.  A Kék Pont Alapítvány egészség-ügynökei  a tudatosság, hasznosság és mértékletesség értékeinek szellemében kínálták "termékeiket" az építőipari cég munkatársi közösségének. De vajon milyen ára van az egészségnek?  Egy vállalati-civil munkahelyi megelőző-egészségfejlesztő program tapasztalatai. A Confector - Kék Pont Alapítvány  és az Alternate Tanácsadó Kft együttműködésének története három aspektusból…

 

 

 

Szeretettel várjuk június 15-én szerdán 16 órától a „Boldog munkavállalók és az üzleti siker” című Piac és Profit konferencia záró workshopján, a Best Western Hungária Hotelben. (Budapest,1074 Rákóczi út 90.)

A nemzetközi gyakorlatban régóta ismertek azok a munkahelyi megelőző-egészségfejlesztő programok, amelyek kiemelten foglalkoznak a túlzott  alkoholfogyasztás és egyéb káros szenvedélyek, munkahelyi környezetben   megjelenő hatásaival, és azok kezelésével. Céljuk az, hogy a korai felismerés és a segítségnyújtás  lehetőségét megteremtve, biztonságos és támogató munkatársi és munkáltatói környezetet teremtsenek, különös tekintettel az ún. „veszélyes üzemek” területén, így például az építőiparban is.

Az egyedülálló  hármas együttműködésben született munkahelyi egészségprogram tapasztalatairól a  workshop-on beszámolnak:

Barna Erika kommunikációs igazgató, Kék Pont Alapítvány

Holman Attila ügyvezető igazgató, Confector Kft.

Fertetics Mandy tanácsadó, Alternate Kft

Felhívjuk figyelmét, hogy a konferencia előzetes regisztráció és  részvételi díj köteles, de amennyiben Ön a Kék Pont Alapítvány meghívottjaként regisztrál, úgy 20%kedvezményt kap, illetve ha fenti pilot projekt workshop-jára érkezik, úgy  részvétele ingyenes!További információk a konferenciáról a www.piacesprofit.hu oldalon, és a workshopról Barna Erikától kérhetők a 06-70/607-50-40 számon.

 

Szeretettel várunk minden Nőt  Létünkre…” c. nyilvános programsorozatunk következő eseményén, május 26-án, csütörtökön este 6 órától, a Stúdió K Színházban (Budapest, IX. Ráday utca 32.)

Program:

18 órától: Ép(p)en kötődni - ismeretterjesztő előadás és beszélgetés

 

Életünk meghatározó részét kötődésekben éljük. Első kötődéseink tárgya két szülőnk. A hozzájuk fűződő kapcsolat lényeges lesz további jelentős - társainkhoz, párunkhoz, gyermekünkhöz vagy akár eszmékhez való – kötődéseink megalapozásában. Milyen törvényszerűségek mentén formálódnak ezek a kötődések? Mitől függ, hogy kapcsolatainkban szeretetet, intimitást, bizalmat élünk meg vagy éppen ezek hiányát? Mit tehetünk kötődéseink egészsége és kiteljesedése érdekében?

Előadó: Komáromi Éva addiktológiai  szakpszichológus, Kék Pont

Beszélgetőtárs: Schermann Márta színész-rendező, Oxitocin, Női Vonal produkciók

A Kék Pont „ Létünkre…” programsorozata szenvedélybeteg nőknek, szenvedélybetegek női hozzátartozóinak, és azoknak a nőknek szól, akiket érdekelnek a tipikusan nőket érintő zavarok és függőségek megelőzésének lehetőségei.

A program ingyenes, a Fővárosi Önkormányzat támogatásának köszönhetően.

 

 

 Újra nyilvános női programok a Kék Pont szervezésében, változó témákban, változó helyszíneken, a Fővárosi Önkormányzat támogatásával. Szeretettel várunk Mindenkit  „Nő Létünkre…” c. nyilvános programsorozatunk következő eseményén, április 28-án, csütörtökön este 6 órától, a Ráday Könyvesház galériáján (Budapest, IX. Ráday utca 27.)

 

És mert minden jó, ha az eleje jó, a program:

18 órától: Csak a Testünkön át! - ismeretterjesztő előadás és beszélgetés az egészséges női szexualitás örömet és védelmet nyújtó szerepéről

előadó: Mester Dóra szex-edukátor, társadalomkutató, Ars Erotica Alapítvány www.arserotica.hu

beszélgetőtárs: Falcsik Mari költő

A testünkkel és szexuális életünkkel kapcsolatos önértékelési problémák komoly kockázati tényezők lehetnek a szenvedélybetegségek kialakulásában is. A Kék Pont „Nő Létünkre…” programsorozata szenvedélybeteg nőknek, szenvedélybetegek női hozzátartozóinak, és azoknak a nőknek szól, akiket érdekelnek a tipikusan nőket érintő zavarok és függőségek megelőzésének lehetőségei. A program ingyenes. 

 

A Kék Pont is meghívottja annak a "Az Ifjúság Biztonságos Szórakozásáért" konferenciának, amelyet a Riadólánc Gyermekeink Biztonságos Szórakozásáért Egyesület szervez április 19-én és 20-án , a budapesti Dürer Kertben. Igazgatónk, Dr. Rácz József pszichiáter  a nemzetközi és magyarországi drogfogyasztási trendek alakulásáról tart előadást, Varga Dániel munkatársunk, ex-party service koordinátor rendhagyó osztályfőnöki órán beszélget diákokkal. Szervezetünk, a januárban megalakult Védett Táncterek munkacsoportunk által kidolgozott szakmai ajánlással csatlakozik a kezdeményezéshez. A szakmai ajánlás szövege itt olvasható.

 

Védett Táncterek címmel szülőknek tartottunk egy napos intenzív képzést, a biztonságosabb és egészségesebb szórakozás alapjairól,  március 26-án, szombaton, a budapesti Belvárosi Oktatási Irodában. A képzés résztvevői 14 önként jelentkezett szülö volt, akik valamennyien a Riadólánc Gyermekeink Biztonságos Szórakozásáért Egyesület alapító vagy pártoló tagjai.

A szülők civil kezdeményezése az ismertté vált  januári West Balkán tragédia után indult el, a Kék Pont pedig az Egyesület a  Kulturált és Biztonságos Szórakoztatásért együttműködő partnerén keresztül került kapcsolatba velük. Az intenzív képzés során a jelentkezők előadásokat hallottak a drog-és alkoholfogyasztási trendek hazai és nemzetközi alakulásáról, a partikultúra sajtosságairól és a Kék Pont Party Service szolgáltatásáról, illetve  a szülő -gyermek kapcsolat és a drogfogyasztás kialakulásának összefüggéseiről. A képzés egyéb részeiben a hallott szakmai információk közös feldogozására törekedtünk, egymás motivációinak és tapasztalatainak megismerésén keresztül, a csoporttitok szabályainak betartásával.  A résztvevők kivétel nélkül minden előadást nagyon hasznosnak ítéltek meg, kiváló visszajelzéseket adtak, mégis, a legnagyobb sikert kétségkívül a Party Service program  szemléletének és működési modelljének bemutatása aratta.

 

 

 

 A nemzetközi nőnap alkalmából a Kék Pont munkatársával interjút közölt a drogriporter.

"A Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány egy éve indította el a Fővárosi Önkormányzat támogatásával a Női Napok programját – és idén ünnepelték annak egyéves születésnapját, amelyet sikeresnek tartanak és a továbbiakban is folytatni kívánnak.

 

 

 

 

 

 

A program három elemből áll, ezek közül az első nyilvános ismeretterjesztést folytat és a férfiak számára is nyitott – úgy is hirdették meg, hogy “nem csak csajoknak”. Ennek keretében került sor a “Nő létünkre…” című előadássorozatra, amelyen szakemberek beszéltek a sajátosan nőkre jellemző szerhasználati vagy éppen társkapcsolati problémákról, függőségekről. A program másik két eleme viszont nem csak kimondottan a női szerhasználókról, de kizárólag a női szerhasználóknak is szól. A drogambulancián speciális női terápiás csoportok indultak, illetve a Kontakt tűcsere program keretében beindították a “Csere csak csajoknak” projektet."

A teljes interjú Kováts Virág szociológussal, szociális munkással itt olvasható. 

Dr. Rácz József, alapítványunk igazgatója előadást tartott az Európai Unió magyar elnöksége keretében, a Horizontális Drog Munkacsoport ülésén, Brüsszelben, március 1-jén.

 Vajon bizonyíthatóan hatnak-e ezek a típusú fotókampányok, vagy éppen ellenkezőleg? 

"– Az ilyen „elrettentő” képek nem működnek – állítja dr. Rácz József. – Ennek a sokat idézett példája a Montana államban (USA) a metamfetamin-használattal kapcsolatban alkalmazott hasonló képek, amelyeket hetente többször televízióállomások, óriásplakátok mutattak. A program 2005-ben indult és 2-3 millió USD költségvetésű volt. A program azonban – a program készítőinek saját adataival szemben – nem volt sikeres. Egy szaktudományos közlemény (Anderson, 2010) részletesen elemezte a fiatalok körében végzett, a szerhasználattal kapcsolatos kutatásokat (Montanában és az USA más államaiban), valamint a metamfetamin-használat miatt kezelésbe kerültek adatait. Ezek alapján megállapítható, hogy az igen költséges kampány nem vezetett eredményre."- nyilatkozta igazgatónk, Dr. Rácz József a Nők Lapja Cafe kérdéseire. A teljes interjú itt olvasható.  

"Kati meg kati között az a különbség, hogy van ami 30 perces flash, és őő van olyan, ami 1,5-2 óra hossza. nagyon nehéz ahhoz az anyaghoz hozzájutni. mert ugye … nagyon nehéz behozni. Keleten is.. meg nyugaton is honos.. ez a hölgyemény.. mindenütt másképp állítják elő. Van ahol csak kristály formában, van ahol pedig csak ilyen poros, púderos formában. de az a lényeg.. attól függ, hogy a mefedron mennyiség mennyi benne. Ha nincs benne mefedron, akkor semmit sem ér. Hát ugye a mefedrontól kapja az ember azt az érzést.” - mesélte  a mefedron hatásról egy interjúalany az MTA Pszichológiai Kutatóintézet által, tűcsere programok kliensei körében végzett kutatásban. A vizsgálatról szóló beszámoló az ELTE Addiktológiai Tanszéki Szakcsoportjának Addiktológiai Kutatások Magyarországon 2011" címen megrendezett IV. Tudományos Konferenciáján. Dr. Rácz József előadása  itt tekinthető meg. 

 

 

 

 

Februán 24-én "Hogyan tovább drogpolitika?" címmel, szakmai fórumra hívta össze a drogszakma képviselőit a négy legnagyobb hazai civil ernyőszervezet, a Magyar Addiktológiai Társaság, a Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetsége, az Ártalomcsökkentők Szervezetének Egyesülete és a Magyar Drogterápiás Intézetek szövetsége.  Óriási civil érdeklődés övezte a szakmai fórumot. Több mint kétszázan érkeztek  a Magyar Telekom Tölösi Konferencia Központjába,  legkülönbözőbb szakterületekről és az ország valamennyi  régiójából, és érzékelhető volt az, hogy a szakmában óriási felhalmozott tapasztalat és igény van a tájékozódásra. Sok kérdésünkre nem kaptunk konkrét választ, de a szervezők szándéka szerint azt segíteni tudta  a találkozó, hogy  a civil szakma képviselői közvetlenül a kormányzati döntéshozók nyilatkozataiból szerezhettek benyomásokat a jelenlegi elképzelések állapotáról és a várható együttműködési lehetőségekről. 

Emlékeztetőül néhány bejelentés:

 

 

 

Projektkoordinátorunk, Dávid Ferenc (szociológus, biopolitikai szakértő) is szerepel az Északi Támpont Egyesület, Karmák Kampány filmsorozatának első, a szegénységről szóló darabjában. A 14 perces film megtekinthető ittIdézet az egyesület  programismertetőjéből: "Az Északi Támpont Egyesület a Karmák Kampány keretében a hazánkban névtelenül rejtőző, mégis nagy dolgokat véghezvivő emberekre akarja felhívni a figyelmet. Hőseink történetein keresztül különféle társadalmi jelenségeket és értékeket ismerhetnek  meg nézőink.

 

 A Kék Pont Női Napok programjainak keretében,  "Nőiség, szex, párkapcsolat" címmel ismét női pszichoterápiás csoportot indítunk február 15-én, Komáromi Éva klinikai szakpszichológus vezetésével. A csoport tervezett létszáma: 12-14-fő. Hetente, kedden 17 órától a Gát utcai ambulancián lesznek a találkozók, előzetesen telefonon kell bejelentkezni: H-P: 10-18óráig. 06-1/215-78-33. A csoport zárt lesz, de az első két alkalommal még be lehet kapcsolódni. 

Helyszín:

Budapest , IX. Gát utca 25. I. 8. 

 

 

 

 

 

A pszichoterápiás csoport ötlete az ambulanciás  munka tapasztalataiból alakult ki. Az ambulancián gyakran megfordulnak olyan segítséget kérő nők, akik szerhasználó hozzátartozóikkal kapcsolatos ügyekben kérnek segítséget, és akik  rengeteg, a  nőiség, szex, párkapcsolat témáiba vágó kérdést, problémát vetnek fel, de az ott azok nem kerülhetnek  a fókuszba. A szerhasználat esetükben nem kizáró ok, de a jelenleg fennálló kémiai addikció igen.  A csoporttagok felvétele az előzetes telefonos bejelentkezést követően,  személyes interjúk alapján történik meg. A terápia ingyenes. A programot a Fővárosi Önkormányzat támogatja.

A West Balkánban történteket követően

 számos találgatás jelent meg arról,  hogy milyen okok vezethettek a tragédiához. Az elmúlt napokban  az okokat vélelmező hivatalos nyilatkozatokban és sajtómegjelenésekben egyre markánsabb szerepet kapott a drogfogyasztás motívuma. A Kék Pont Alapítvány rendkívül veszélyesnek tartja azt a tendenciát, amely a felelősség kérdését az ügyben érintett üzemeltető, a szervezők és a szakhatóságok, illetve az érvényben lévő jogszabályok  szerepének vizsgálata és a biztonságos szórakozóhelyek komplex kérdése felől  áthelyezi és leszűkíti az illegális drogfogyasztás okozta  következményekre.

Szeretettel várunk mindenkit a Nő Létünkre nyilvános programsorozat következő eseményén, december 9-én, csütörtökön este 6tól a Docuartban.(Budapest, IX. Ráday utca 18. - Erkel utca 15. sarok, bejárat az Erkel utca felől)

Program:

18 órától: Véget nem érő gyerekkor- gondolatok a szülői társfüggőségről

Ismeretterjesztő előadás és beszélgetés (a nagysikerű, Széchenyi Fürdőben megtartott, "A szerelem mítosza, a társfüggőség valósága" című előadás folytatásaként)

 

Előadó: Komáromi Éva addiktológiai szakpszichológus

 

 

Beszélgetőpartnerek: A kék Pont békásmegyeri hozzátartozó csoportjának tagjai és más budapesti szülőcsoportok meghívottjai

A program  ingyenes!

 

A „Nő Létünkre” nyilvános programsorozat keretében:

 Az injekciós droghasználó nőkről, az AIDS elleni küzdelem Világnapján

 (Világnapi mottó: „Élek a jogaimmal. Tiszteletben tartom mások jogait.”)

 

   Sajtóanyag

 Női droghasználókról szóló előadásokkal, beszélgetésekkel és playback színházi- improvizációs játékokkal várják az érdeklődőket a Kék Pont Alapítvány és a Józan Babák Klub közös rendezvényén, december elsején, szerdán este 6-tól, a budapesti Tűzraktérben. Az AIDS elleni küzdelem világnapján megrendezésre kerülő programmal a szervezők szeretnék ráirányítani a figyelmet az egyik legveszélyeztetettebb droghasználói kör, a női szerfogyasztók helyzetére, a civil szervezetek által működtetett női programok tapasztalatain keresztül. A civilek bíznak benne, hogy a női klienseknek szóló egészségügyi –és szociális civil szolgáltatásokban felmerülő szükségletek egyben szakmai ajánlásokként is szolgálhatnak a jelenlegi kormányzat által meghirdetett prevenció-központú és családbarát drogpolitikai irányvonalakhoz.

A Kék Pont Alapítvány idén márciusban indította el Nő Létünkre címmel, a mostanihoz hasonló nyilvános programsorozatát, amelynek keretében ismeretterjesztő előadásokon és beszélgetéseken keresztül mutatják be a speciálisan nőket érintő szenvedélybetegségeket. Ambulanciáikon kérésre női segítők fogadják a klienseket, női csoportokat indítanak speciális tematikákkal.  Józsefvárosi ártalomcsökkentő tűcsere-programjukban (2076 regisztrált kliens, 30%-uk nő), kéthetente hétfőn, a nemzetközi Ladies Night programok mintájára, védett környezetben, „Csere Csak Csajoknak” címmel csak nőket várnak, csak női szakemberek bevonásával. A programot alkalmanként 10-15, jellemzően halmozottan hátrányos helyzetű nő látogatja. A legnépszerűbb szolgáltatások közé tartoznak a szexuális - és jogi tanácsadás, és leggyakoribbak azok  a személyes beszélgetések, amelyekben a nők az őket érintő bántalmazásokról, párkapcsolati problémákról mesélnek a női segítőknek. A Kék Pont tapasztalata szerint a veszélyeztetett nők korai elérésében, a felvilágosításban és az ártalomcsökkentésben a legnagyobb nehézséget az illegalitásban élő nők láthatatlansága, vagy éppen az ellátórendszeren belüli szakmai kapcsolattartás, az egészségügyi-szociális háló tagjainak véletlenszerű együttműködése jelenti. Ezt a tapasztalatot osztja a területen 2006 óta intenzíven működő Józan Babák Klub is, a droghasználó szülők önsegítő csoportja, amely felismerve a hivatalos ellátórendszer hiányosságait, tavaly ősz óta egy háromlépcsős modellt alkalmazva, első lépcsőben alternatív terhesgondozást kínál, majd igény szerinti anonim szakmai tanácsadásokat és végül, harmadik lépésként, önsegítő vagy hivatásos segítő bevonását ajánlja, biztonságos hidat kínálva ezzel az ún. normál terhesgondozás szereplőihez is, a védőnőkhöz, háziorvosokhoz, szülészorvosokhoz.

Mind a Kék Pont, mind a Józan Babák klub saját tapasztalatait alátámasztó eredményt mutatott az a 2009 őszén született kutatás (Kaló-Rácz, MTA Pszichológiai Kutatóintézet), amelyben droghasználó várandós nőket és szakembereket egyaránt megkérdeztek.

A vizsgálat többek között kimutatta, hogy a droghasználók körében sokszor jellemző titokban tartott terhesség alatt megnövekszik az érzelmi ambivalencia (distressz), amelyet nem tud megbeszélni senkivel egy biztonságos helyen, ahol információkat kaphatna az egészségügyi ellátásról és terhesgondozásról. Az intervenciót tovább komplikálják a – gyakran egymással is ellentmondásban lévő – szociális,családi, morális, gazdasági ügyek. Az anyaság növelte a nők felelősségvállalását, ugyanakkor megmaradt a nagyfokú bizonytalanság. A megkérdezett nők leginkább attól féltek, hogy a droghasználat következtében elvesztik a gyermeküket, hogy az ellátórendszerben lenézik őket, esetleg feljelentik őket a rendőrségnél. A „rossz anya”megbélyegzése személyes, szociális zavarokhoz vezetett, gyakran szociális izolációhoz, amely visszavezetett a szerhasznált eredeti funkcióihoz. Az ellátórendszer képviselői körében is jellemző volt az ambivalencia. Általában jellemző, hogy az intézmény sem segít a nők bizonytalanságának feloldásában, ugyanis nincs protokoll, amire támaszkodhatnának a döntéshozatal során, nincsenek szakemberek, akikhez fordulhatnának. A pozitív attitűd és a segítségnyújtás fókusza elsősorban a gyermekre vonatkozik. (Lásd 2010-es magyarországi éves jelentés az EMCDDA felé, Nemzeti Drog Fókuszpont)

 

A Kék Pont Alapítvány és a Józan Babák Klub, mint a prevenció, az ártalomcsökkentés és a kezelés területén egyaránt tapasztalatokat szerzett szervezetek, bíznak benne, hogy a jelenlegi drogpolitikai vezetés, az érvényben lévő Nemzeti Stratégia szellemében most íródó és várhatóan decemberben elfogadásra  kerülő jövő évi akcióterv előkészítése során, kiemelt helyen kezeli a különösen veszélyeztetett, droghasználói nők elérését, és az egészségügyi-szociális  ellátórendszer ez irányú fejlesztését.

 

További információk: Barna Erika kommunikációs igazgató, Kék Pont Alapítvány

                               06-70/607-50-40

 

                               Mándi Bettina – Józan Babák Klub

                               Tel. 70/389-28-18

 

Szeretettel várjuk a  "Nő létünkre..." című nyilvános programsorozat
és a Józan Babák Klub közös rendezvényén, az AIDS Világnapján,
december 1-én, szerdán, este 6 órától, a Tűzraktérben  (Budapest VI. Hegedű utca 3., két sarokra a Király utcai villamos megállótól)

 

Program:

Az “Addicted2Life” elnevezésű, információs  nemzetközi projekt keretében újságíró versenyt hírdettünk.   A versenyben bolgár, francia, macedón és magyar újságírók vehettek részt. A jelölteknek a droghasználat szociális és egészségügyi aspektusait kellett bemutatniuk, ill. előnyt jelenthetett, ha a szerző az amfetamin-használat sajátosságairól alkotott képet. A legjobb anyagokat készítő újságírók, az egyes országokban 1000 Eurós jutalomban részesülnek. Mától itt bemutatjuk az 5 magyar jelöltet, naponta egyet, és benevezett munkáikat. 

 

Mai jelöltünk ,(jelöltjeink),  Ács Dániel  (szerkesztő) és Botos Tamás (operatőr) Indexvideó

videójuk: Kipróbáltuk az új partidrogot, a katit

 

A Kék Pont Alapítvány alacsonyküszöbű referencia intézménye 2010. november 12-én pénteken Utcai Megkereső Munka az Alacsonyküszöbű Ellátáson Belül címmel szakmai találkozót szervez, mely célja tájékoztatás az alacsonyküszöbű szolgáltatások, elsősorban a droghasználókkal kapcsolatos utcai megkereső munka finanszírozási kérdéseiről, szakmai protokolljáról, nemzetközi és hazai jó gyakorlatok bemutatásáról.

 

Program: