www.kannabiszpont.hu címen Magyarországon egyedülálló szolgáltatásként, internetes terápiás lehetőséget kínál a problémás marihuána használóknak  a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány. A 4 hetes online önsegítő módszerre épülő program elsődleges célja, hogy a hagyományos orvosi ellátást igénybe nem vevő fogyasztók, anonim regisztrálókként, képesek legyenek csökkenteni vagy teljesen elhagyni a marihuána használatukat. A hiánypótló program a Magyar Telekom stratégiai partnerségével valósulhat meg.

 

Hogyan született meg a kannabiszpont.hu ötlete és kiknek szól az oldal?

„Magyarországon a legelterjedtebb kábítószer a kannabisz, ismertebb nevén a marihuána. Bár pontos adatok a droghasználat illegális volta miatt nem ismertek, a körülbelül 2 millió 15-29 éves fiatal 10%-a legalább egyszer használta a kannabiszt, és a problémás használók száma tízezres nagyságrendű lehet. Évente kb. 5000 fő kerül kezelésbe kannabiszhasználata miatt, elsősorban rendőrségi ügy következményeként. A problémás használók nagy része ugyanakkor nem keres segítséget, mivel nem tartja magát sem „betegnek”, sem „drogosnak. A magyar, de a külföldi adatok is arra utalnak, hogy a problémás kannabisz-használók száma növekszik. Itt a „probléma” azt jelenti, hogy a szerhasználat a környezet számára egyre nagyobb problémát jelent: a használó mulaszt az iskolából, hiányzik a munkahelyéről, romlik az iskolai vagy a munkahelyi teljesítménye, megromlik a kapcsolata a családjával, a hozzátartozóival és még a nem szerhasználó barátaival is. A használó sokszor ezt nem tartja problémának, azt gondolja, hogy csak a többiek akarnak vele „kiszúrni”, vagy hogy „rászálltak” a tanárok vagy a főnökei. Ugyanakkor, a teljesítményromlás és a hiányzások száma „objektív” mutató is lehet!A hazai drogproblémára progresszív egészségügyi és szociális szolgáltatásokat nyújtó közhasznú szervezet, sikeresen működő külföldi, elsősorban holland és angol példák nyomán (www.knowcannabis.org.uk) döntött úgy, hogy az interneten keresztül próbálja meg elérni és bevonni ezeket a droghasználókat. Az internet nemcsak anonimitást nyújt, ami ebben a körben különösen fontos – hiszen sokszor pl. egyetemistákról van szó, vagy nagy presztízsű munkahelyek dolgozói az érintettek- hanem azért is jó eszköz, mert a net használata e csoport tagjai számára életvitelszerű.

 

Milyen szolgáltatásokat nyújt az oldal?

A www.kannabiszpont.hu oldalra látogatók egy rövid kvíz megválaszolásával tesztelhetik saját kannábiszhasználatukat, s ha az eredmény tükrében a program javaslatát elfogadva változtatni szeretnének a marihuána fogyasztásukon, úgy az anonim regisztrációval azonnal elindulhat a terápiás folyamat. A kliens maga határozza meg, hogy milyen célt szeretne kitűzni, és a program, folyamatos visszajelzésekkel és személyreszóló „házi feladatokkal” támogatja őt annak elérésében. A kannabiszpont önsegítő programja négy hetes, a tapasztalatok alapján ennyi idő elég ahhoz, hogy át tudja a regisztrált látogató gondolni, hogy milyen szerepe is van az életében  a marihuána-használatának, és rá tudjon jönni, hogy melyek  az igazán kockázatos helyzetek számára a kannabisz fogyasztás szempontjából. Amennyiben igény van rá a használó részéről, úgy a Kék Pont budapesti ambulanciáin lehetőség van személyes konzultációra is. A honlapon külön menüpont alatt információ-gyűjtemény található a kannabiszról, általános tudnivalókkal, hatásmechanizmus- és az ártalmak/elvonás-leírással, adatokkal a használat gyakoriságáról, a szer orvosi használatáról, a fogyasztás bűntetőjogi következményeiről. Az oldalon lehetőség van fórumot használni, vitázni, diskurálni, megosztani a tapasztalatokat.

 

A Kék Pont Alapítványról

1996-ban alapítottuk meg a Kék Pontot. Akkor úgy ítéltük meg, hogy Magyarországon hiányoznak az olyan intézmények, ahol komplex módon, egy intézmény keretében, összehangoltan nyújtanak egészségügyi, szociális és jogi szolgáltatásokat a pszichoaktív szerhasználó klienseknek. A szerhasználókat nem lehet pusztán orvosi esetként kezelni, hiszen sokféle problémájuk lehet, amivel foglalkozni kell. Azt is hittük, hogy nem „gondozni” kell ezeket a klienseket, hanem a felépülésüket segíteni, támogatni őket a jobb életminőségük elérésében. Az alapításkor is úgy gondoltuk, hogy ha egy szerhasználó nem akarja abbahagyni a szerhasználatot, akkor is foglalkozni kell vele, csökkenteni a szerhasználat ártalmait. Jelenleg önkénteseinkkel együtt közel 50 munkatársunk dolgozik a két fővárosi drogambulanciánkon, a prevenciós munkacsoportban és a különböző ártalomcsökkentő programjainkban. A Kék Pont 1999 óta közhasznú alapítványként működik. További infók: www.kekpont.hu

 

A Kék Pont stratégiai partnere a Magyar Telekom, a www.kannabiszpont.hu oldal támogatója

A Magyar Telekom társadalmi szerepvállalási stratégiájának keretében pályázati úton választotta egyik civil stratégiai partnerének a Kék Pont Alapítványt, és támogatja az általuk képviselt három szintű, komplex megelőző és egészségfejlesztő programtervet, amelyet három célcsoportra dolgoztak ki. A három évre szóló partnerségi megállapodás évi 10 millió forintos támogatást jelent az alapítvány számára, amely tartalmazza egy országos egészségfejlesztő program és közösségi weboldal kialakítását (www.egeszsegiskola.hu), emellett pedig egy digitális felzárkóztató program megvalósítását is a szervezet józsefvárosi ártalomcsökkentő központjában. Ezzel a Magyarországon egyedülálló együttműködéssel a felek azt remélik, hogy hozzájárulhatnak a drogjelenség témájának és a szerfogyasztás problematikájának nyílt társadalmi diskurzusához.

A Kék Pont stratégiai partnere és a kannabiszpont.hu oldal támogatója a Magyar Telekom.

A sajtótájékoztató támogatója a Toldi Mozi volt.

További információk: Barna Erika kommunikációs igazgató, Kék Pont, 06-70/607-50-40. 

A sajtótájékoztatón vetített filmek: